lunedì 27 dicembre 2010

BARTOLOMEO BOCCHINI

(Sec. XVII)


SORA LA BOCA DE LA SO DONA

Bona note ben mio,
te daga el ciel pietoso,
bon sono, bon contento e bon reposo
con bon leto fornìo,
bona carne e bon pan de pasta bianca,
zà che la bona boca no te manca.
Boca dolce e gustosa
dove la fame abonda,
boca che manda i ruzzoli a segonda,
boca che mai reposa,
boca da la cui boca ogn’altra impara,
boca che posso dir boca mia cara.
Boca che ogn’altra passa,
boca che mai se stufa
e le tiere stantie cava de mufa,
boca che sempre biafa,
boca dove può entrar liberamente
un ster de pan senza tocarghe un dente.
Boca che in boca al forno
se meterà a la posta,
per no dar tempo al pan de far la grosta,
ma burlandoghe atorno,
se per fortuna vuol magnar a scroco,
ghe và un peso de pasta a farghe el gnoco.
Boca che mai fa festa,
boca quasi arabia
da retornar nel gran la carestia,
o boca desonesta,
boca che s’el dolor ghe vien in gola,
ghe vol altro che un pan de fier Nicola.
Boca franca e segura,
boca che a pranso e a cena
el pan più seco trasforma in molena,
boca in cui sempre dura
el ver deluvio da ingiotir sul saldo
ogni gran Bucintor pien de pan caldo.


Bartolomeo Bocchini, “La seconda parte della corona macheronica”, 1648