sabato 11 dicembre 2010

GIANNINO VIANELLO


EL FRITOLIN

Cassài in meso fra ste cale e calete,
de fritolini ghe ne gera tanti,
adesso xe restà solo el ricordo,
perché i xe sparii quasi tuti quanti.
Atirai dal profumo che i sentiva,
i siori e povareti i se fermava,
e davanti a sta vetrina là inciodai,
col stomego che intanto reclamava,
là ghe gera sto pesse in gran piatoni.
Belo, caldo, assortìo, profumà e ben frito,
caramai, sepe, gò e altra menuagia,
che a vardarlo smoveva l’apetito.
Sul banco el squeloto col sal grosseto,
el tagieron co sta bela zalona,
cota col fogo, un pochetin dureta,
cussì calda la gera proprio bona.
Anca minestre là ghe gera pronte,
no se variava mai, sti do tipi soi,
preparae e sorae ne le so fondine;
bigoli in salsa e le paste coi fasioi.
I pareti co pochi schei i magnava
sta roba bona sostanziosa e sana.
I siori col pesse a casa i coreva
a gustarselo megio de la mana,
pecà che sti profumi i ne sia sparii,
per strada altri odori a nasar ne toca.
Ma mi co penso a la polenta e pesse,
venir me sento l’aquolina in boca!


“El Burchielo” n. 1, Gennaio 1983