martedì 28 settembre 2010

GIUSEPPE COLETTI

(1794-1869)


EL PASTIZZO

Domandava al primo cogo
de una splendida casada,
che xe sta trent’ani al fogo,
e ga un’arte consumada,
qualo sia tra tuti el piato
che più stuzzega la gola,
quel che merita el primato,
e i onori de la tola.
e lu franco m’à risposto:
“Quel che digo ghe lo provo:
al pastizzo el primo posto,
piato vecchio e sempre novo.
Un pastizzo incrostolio
de polenta coi osei
el xe un capo, paron mio,
da licarse sina i dei:
e s’el xe de macaroni
coi sponzioli, col persuto.
Co le trifole… minchioni!
Da magnar el piato e tuto.
Mi ghe nomino fra tanti
i più semplici pastizzi,
ma ghe n’è de più picanti,
de più fini e licaizzi.
Basta dirghe che i golosi
co i pol spender dei luigi
fa vegnir quei famosi
de Strasburgo e de Parigi.
A le tole dei signori,
quando capita sto piato,
se ghe inchina i professori
de la scienza del palato.
A le curte: chi no loda
el pastizzo, no ga sal,
el xe el piato de gran moda,
el xe ‘l piato universal.”
Mi credeva terminada
la lezion, ma quel galioto
el me tien per la velada,
el me dà staltro rechioto.
“La me par omo prudente,
e voi far con ela un sfogo:
no fa minga solamente
i pastizzi, sala, el cogo;
la gran arte soprafina
del pastizzo ga trovà
tropo streta la cusina,
e s’à spanto in società.
Oh! La ride? Chi è sinceri
no sa dir una busìa;
Semo tuti pastizzeri,
tuto xe pastizzeria.
Carte in tola: sala quanti
che ga un credito postizzo
e no i pol tirar avanti,
i se giusta con un pastizzo?
Sala quanti vinze al zogo
perché i xe maestri ne l’arte,
e i sa far megio de un cuogo
el pastizzo ne le carte?
El librer a la Sirena
col qual semo in bona lega,
me diseva che ‘l ga piena
de pastizzi la botega.
I sarà dei zibaldoni:
ma che sia quel che se sia,
el li vende; e i libri boni
xe per lu quel ch’el dà via.
Al teatro d’ordinario
tuto sa da stufaizzo:
guai se manca a l’impresario
la risorsa del pastizzo!
El falisse certamente,
lo sa dir i sonadori,
che i pastizzi chiama zente,
che i pastizzi fa furori.
E le done? Son a zorno
anca mi dei so secreti:
le ga sempre pien el forno
de gustosi pastizzeti.
Quante brave cameriere
col paron vechio galeto
le sa in tute le maniere
contentar co sto licheto!
Quante tose matarele
per la vogia del novizzo
no pol star ne la so pele,
e le fa qualche pastizzo!
La muger spesso… ma taso,
l’è un cantin che no se toca:
son marìo, me tagio el naso,
e me insangueno la boca.
Per finir: picoli, grandi,
caldi freddi, stalaizzi,
li ga pronti ai so comandi
da per tuto dei pastizzi.”
Incantà da l’eloquenza
de sto cogo original,
che de l’arte fa una scienza
e ghe spruzza tanto sal,
ghe domando, se l’avesse
altri piati analizà
co sto fondo de interesse,
e lu pronto à replicà:
“Do lavori go disposti
sul teler mezi abozzai,
sul picante che ga i rosti,
sul pesante dei stufai.
Go studià le cotolete
co diversi potachieti,
el saor de le polpete,
e la salsa dei corneti.
Ma per ora no me assumo
de istruirla, la me scusa:
un fornelo fa del fumo,
go un pastizzo che se brusa.
Co la vol la torna franco,
la me trova sempre qua:
la cusina xe el mio banco,
e la mia università.”
E co un rider da furbazzo.
Co un’un ochiada maliziosa
el se tol da l’imbarazzo,
e me lassa far la glosa.
El gran mondo che xe adesso!
Nove idee! Novi costumi!
Semo in tempo de progresso,
e nel secolo dei lumi.
Cossa nota: ma una prova
che le teste se rafina
la xe questa: che se trova
i filosofi in cusina.


“Poesie postume in vernacolo veneziano di Giuseppe Coletti, raccolte ed ordinate per cura di G. B. Olivo (Canocia)”, Libreria Editrice Aldo Manuzio, 1889